(U centralnom delu Banje Koviljače, upravo na mestu gde je sagrađen hotel „Royal Spa“, od davnina postoji banjski izvor, koji se delom i danas koristi za potrebe hotela. Za njega se vezuje jedna od najprepričavanijih legendi sa ovih prostora – legenda o „Izvoru večne ljubavi“)

Sinle Project

LEGENDA O “IZVORU VEČNE LjUBAVI”

Legenda kaže da su u Koviljkinom gradu, u neka davna vremena, živele dve porodice nadaleko čuvene po svojim imanjima i bogatstvu. U jednoj je već odavno bio stasao za ženidbu sin jedinac, a u drugoj ćerka jedinica oko čijeg dvorišta su već godinama obigravali momci.
Bogati jedinac je znao da može da ima svaku koju poželi. Menjao ih je, a one su padale u njegov zagrljaj same, nadajući se da će uspeti da osvoje njegovo srce. Međutim, nijedna nije uspevala da ga zainteresuje i da u njemu razgori plamen ljubavi.

Bogata jedinica je u isto vreme uživala u svojoj oholosti i podsmešljivo gledala pokunjene i osramoćene prosce koje je svakodnevno odbijala. Vreme je odmicalo, a dvoje mladih je tvrdoglavo istrajavalo u svojoj nezainteresovanosti da svoje srce nekome poklone.

Roditelji i jednog i drugog, su na sve načine pokušavali da odobrovolje svoju decu i da ih privole na brak. Više im nije bilo bitno ni bogatstvo ni sve što su godinama sticali. Želeli su samo da njihova deca osete lepotu ljubavi i sreću roditeljskog zagrljaja. A onda, kako to samo život ume da uredi, jednog letnjeg dana devojka dođe na banjski izvor podno Koviljkinog grada da se osveži. Tu je zatekla mladića koji se umivao ledenom izvorskom vodom. Ni ne pogledavši ga priđe izvoru. Momak nastavi da se kvasi vodom po licu ne osvrćući se.

A onda, kao vođeni nekom silom, u istom trenutku se sageše da se napiju izvorske vode. Već posle prvog gutljaja žeđ nestade, a pogledi im se sretoše. Oči se raširiše, a ruke same spojiše u zagrljaj. Sa prvim dodirom usana, njihova srca zarobi ljubav. Od tog dana za njega više nije postojala nijedna druga, a za nju, on postade najveće i jedino bogatstvo. Priča o susretu na izvoru i njihovoj neizmernoj ljubavi i sreći, brzo se raščula po mestu i okolini. Ljubavni parovi počeše dolaziti da se na istom izvoru napiju vode i zavetuju na večnu ljubav. Zbog toga, meštani i gosti koji posetiše ovo mesto, izvor prozvaše „IZVOROM VEČNE LjUBAVI“ .