Legenda o masaži

O masaži

Masaža predstavlja osnovnu tehniku lečenja ili opuštanja organizma, kako fizički tako i duhovno. Gledano sa fiziološkog ili mehaničkog aspekta masaža poboljšava cirkulaciju i povećava lubrikaciju među mišićnim vlaknima i na taj način omogućava optimalnu pokretljivost samog mišića. Poboljšanjem cirkulacije hranljive materije lakše i brže dolaze do ćelija mišića, a toksini se izbacuju.

Masaža nam pomaže da postanemo svesni svog tela i njegovih vrednosti, ona nije stvar prestiža ,već stvar potrebe. Po preporuci stručnjaka na masažu bi trebalo odlaziti jednom do dva puta nedeljno.

Legenda o masaži

Legenda kaže da je u Japanu živela jedna lepa devojka po imenu Shia Tsu. Ona se nije dobro slagala sa svojom svekrvom, koja je bila ljubomorna na nju jer joj je otela sina, ali i zbog njene mladosti i lepote.

Jednog dana mlada Shia Tsu krenula je po savetu šumu,kod starog mudraca. Ispričala mu je šta je muči i zatražila je od njega otrov, kojim bi otrovala svekrvu. Mudrac joj je dao otrov, koji će delovati za tri meseca i dao joj je sledeći savet: Sipaj joj dve kapljice otrova u šolju čaja svaki dan. Pazi da niko ništa ne posumnja. Posle čaja je izmasiraj. Posle tri meseca će umreti a da niko ne posumnja na tebe.

Shia Tsu ode kući i već sledećeg dana krene sa ostvarivanjem plana. Dade joj čaj a posle je izmasira. I tako je bilo dan za danom. U međuvremenu došlo je do izvesne promene. Snaha i svekrva se kroz razgovor se bolje upoznaše, i ne samo da su prestale da budu rivalke već se i sprijateljiše. Ritual sa čajem i masažom se svakodnevno nastavljao. Sve do poslednje kapljice, kada snaha shvati da njena svekrva nije toliko loša i da je u pitanju bila samo jedna loša navika, koja se izgubila.

Devojka ode do mudraca i uzbuđeno mu saopšti: Ne znam šta se dogodilo, radila sam ono što ste mi rekli svaki dan, a ona umesto da propada i umire, postala je dobra i ljubazna. Sada ne želim da umre! Mnogo bi mi nedostajala! Starac se nasmejao i rekao joj: To što se desilo je prirodno. To što sam ti dao u bočici nije bio otrov već ružina vodica. Masaža je bilo to što vam je pomoglo.

Shia Tsu je bila toliko oduševljena moćima masaže da ju je raširila celim svetom.